HealthNest by MSD - Bringing health literacy to life

Het digitale tijdperk ten dienste van de slaapstoornissen : Sleepclinic.be

Probleemstelling

Mondademen bij kinderen, kan leiden tot socio-familiale belemmeringen en moeilijkheden op school. Het geleidelijk verdwijnen van de natuurlijke neusademhaling door toedoen van het mondademen, vooral 's nachts, kan nadelige gevolgen hebben voor de neurocognitieve, psychomotorische en cardiovasculaire ontwikkeling.

Oplossing

  • Het vroegtijdig opsporen van mondademen bij kinderen
  • De natuurlijke neusademhaling terug tot stand brengen door zo snel mogelijk medische hulp bieden door middel van MFT (myofunctionele therapie)
  • Het vermijden van langdurige afwezigheid op school en de langetermijn-gevolgen daarvan
  • Het evalueren van de rechtstreekse en onrechtstreekse financiĆ«le en socio-economische impact

Doelgroep

Alle kinderen vanaf het moment dat ze naar de lagere school gaan. Of zelfs al vanaf de eerste kleuterklas.

Toepassingsniveau

Populatie en community

Schaalbaarheid

Gezien het bestaan van een netwerk aan slaapklinieken (SleepClinic.be), kan dit concept aan- en toegepast worden voor een grote bevolkingsgroep en op een groot grondgebied.

Innovativiteit

Het betreft een project over gezondheid en preventie dat momenteel noch in Belgiƫ bestaat, noch in Europa. Medische problemen snel en op zo jong mogelijke leeftijd voorkomen zal ook een positieve invloed hebben op de chronische ziektes van de 21ste eeuw en in het bijzonder op slaapproblemen bij kinderen.

Motivatie

Dit project zal een grote maatschappelijke impact hebben voor toekomsitge generaties. Ze past helemaal in de logica rond duurzame gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

Media