Close Mobile Navigation

HealthNest, een initiatief ter verbetering van de gezondheidsgeletterdheid in België

“35% van de Belgen vindt het moeilijk om informatie over hun gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken. 10% vindt dat zij niet over de vaardigheden beschikken om zich goed op de hoogte te stellen van gezondheidsgerelateerde zaken”.1


Achter deze verontrustende cijfers schuilt een dubbele realiteit. De gezondheidszorg die is ontwikkeld om onze genezing te ondersteunen wordt steeds complexer. De (sociale) mediaboodschappen die beweren onze ziekten te voorkomen zijn steeds minder geverifieerd. Meer dan ooit kan de kritische evaluatie van gezondheidsinformatie het verschil maken tussen leven en dood.

Sinds 2013 zet HealthNest zich in om deze trend te keren. HealthNest is een jaarlijks initiatief dat Belgische projecten op het gebied van gezondheidsvaardigheden zoekt, begeleidt en promoot, om ze meer bekendheid te geven en ze te helpen een belangrijke impact te realiseren in het Belgische gezondheidslandschap. Doorheen zijn werkzaamheden streeft het naar een verbetering van de vaardigheden van bestaande en potentiële patiënten om gezondheidsinformatie op te zoeken, te begrijpen, te evalueren en toe te passen.


Gebundelde krachten voor gezondheidsvaardigheden

HealthNest is een coalitie van betrokken professionals en organisaties die zich inzetten om de gezondheidsvaardigheden in België te verbeteren. Wij helpen belangrijke actoren en belanghebbenden hun ervaringen te bundelen en samen te bepalen welke aanpak het meeste potentieel heeft om de situatie op het terrein te verbeteren.HealthNest whitepaper:
Een versnelling in gezondheidsvaardigheden

In deze whitepaper verkennen we de belangrijke thematiek van gezondheidsgeletterdheid, waar vaak ook naar verwezen wordt als gezondheidsvaardigheden. Enerzijds bieden we een uitgebreid kader voor organisaties om initiatieven te implementeren. Anderzijds richten we ons specifiek tot beleidsmakers in België en bespreken we hun mogelijke rol. Gezondheidsvaardigheden zijn niet alleen een bezorgdheid van patiënten, maar een sociale noodzaak. In een tijdperk van complexe zorgsystemen en een enorme hoeveelheid informatie moeten zowel organisaties als beleidsmakers zich inzetten om gezondheidsgeletterdheid aan te pakken, ongelijkheden te verminderen en het welzijn van de gemeenschap te bevorderen.


Op de hoogte blijven van gezondheidsvaardigheden?

HealthNest is een coalitie van betrokken professionals en organisaties die zich inzetten om de gezondheidsvaardigheden in België te verbeteren. Wij helpen belangrijke actoren en belanghebbenden hun ervaringen te bundelen en samen te bepalen welke aanpak het meeste potentieel heeft om de situatie op het terrein te verbeteren.Feiten over health literacy

35% van de Belgen vindt het moeilijk om informatie over hun gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken. 10% vindt dat zij niet over de vaardigheden beschikken om zich goed op de hoogte te stellen van gezondheidsgerelateerde zaken.1


Het niveau van gezondheidsgeletterdheid lijkt problematisch te zijn voor 30% tot 45% van de Belgische bevolking.2

Een derde van de bevolking van 15 jaar en ouder (33%) heeft een laag niveau van gezondheidsgeletterdheid, wat betekent dat ze niet over voldoende vaardigheden beschikken om beslissingen te nemen over hun gezondheid.1

Lage niveaus van gezondheidsgeletterdheid zijn vaker aanwezig bij vrouwen (35%) dan bij mannen (32%) en in Brussel en Wallonië (respectievelijk 38% en 36%) dan in Vlaanderen (29%).2


Onze evenementen

HealthNest Conference 2023 : Capacity-Building
and Impactful Partnerships

June 12, 2023


Analyse van het landschap van de gezondheidsvaardigheden voor meer impact

In 2021 heeft HealthNest naast haar bestuur een speciale taskforce opgericht. Haar taak is om eerst duidelijkheid te scheppen in het complexe vraagstuk van de gezondheidsvaardigheden, dat zich op het kruispunt van gezondheid en communicatie bevindt.

Door middel van Systems Thinking wil HealthNest ervoor zorgen dat de projecten die zij ondersteunt hun succesvolle voltooiing bereiken met een meetbare impact op gezondheidswijsheid. Het wil ook de sensibilisering rond gezondheidswijsheid versnellen.


HealthNest is een initiatief van MSD:

Bij MSD zijn we verenigd rond ons doel: we gebruiken de kracht van toonaangevende wetenschap om levens over de hele wereld te redden en te verbeteren. Al meer dan 130 jaar hebben wij hoop gebracht door de ontwikkeling van belangrijke geneesmiddelen en vaccins. Wij streven ernaar om ‘s werelds toonaangevende onderzoeksgedreven biofarmaceutisch bedrijf te zijn. Tegenwoordig lopen wij voorop in het onderzoek naar innovatieve gezondheidsoplossingen voor de preventie en behandeling van ziekten bij mens en dier. Wij koesteren diversiteit en inclusiviteit in ons wereldwijde personeelsbestand en tonen elke dag onze verantwoordelijkheid om een veilige, duurzame en gezonde toekomst te garanderen voor alle individuen en gemeenschappen.


References:
1: Website “https://uclouvain.be/fr/decouvrir/actualites/1-belge-sur-3-comprend-mal-les-informations-concernant-sa-sante.html”. Last accessed on 27/04/2023.
2: Website “https://www.healthybelgium.be/en/health-status/determinants-of-health/health-literacy””. Last accessed on 05/05/2023.